בית חב"ד נתניה

רח’ נורדאו 16 קריית נורדאו

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

תזונת ילדים

האם יש מה לעשות על מנת להגן על ילדינו מפני אינספור סוגי וכמויות החיידקים והווירוסים אליהם הם נחשפים?

על פי עקרונות התזונה הנכונה, המדגישה את תפקיד התזונה במניעת כמעט כל מחלות העידן המודרני – מסתבר שממש כן! ישנם הרגלים הקשורים לאורח חיים בריא וסביבה בטוחה לילדים, היכולים לתת "פוש" לפעולה- למערכת החיסון של הילדים:

● תזונה נכונה כל השנה- ההגנה החיסונית מתחילה מבעוד מועד ואמורה להכין את הילד להתמודדות עם גורמי דלקת ואלרגיה ולכן יש לנקוט בתזונה נכונה ובריאה כל השנה והימנעות כמה שאפשר מאוכל תעשייתי, מזון מעובד, מזון מבושל קנוי, ממתקים וחטיפים.

● מניעת מחסורים תזונתיים- יש קשר בין מחסור בברזל, אבץ ומגנזיום, לבין יכולת עמידת הילד בפני זיהומים. לכן יש לבדוק מדדים בדם לפחות פעם בשנה ובתדירות גבוהה יותר אם הילד נוטה להידבק בזיהומים שונים. ברזל נמצא במזונות כמו- בשר, עוף, הודו, דגנים מלאים בקליפתם , קטניות כמו עדשים ואפונה, טחינה, חלבה וירקות עליים. אבץ מצוי בשיבולת שועל, בשר, חלמון ביצה, גרעיני חמניות , דלעת, אגוזים. מגנזיום מצוי בדגנים מלאים בקליפתם, בפירות יבשים ובאגוזים.

● יש לחשוף את הילדים לצריכה של לפחות 5 מנות ירק ופרי ביום, בכל הצבעים. ירקות ופירות מספקים מגוון של חומרי בריאות המגינים על פעילות מערכת החיסון ובינהם במיוחד ויטמין C. לדוגמא- עגבניה, פלפל, פרי הדר, תותים וקיווי.

 

אספקה נאותה של חלבונים- רכיבי מערכת החיסון מקורם בעיקר מחלבונים וצריכה נמוכה עלולה לפגוע בייצור רכיבים אלו. לכן מומלץ כי כל אחת מהארוחות העיקריות, תכיל חלבון לדוגמא- מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף ובשר.

 

● פרוביוטיקה- נמצא כי חיידקי המעי שותפים לפעילות מערכת החיסון הנמצאת בעיקר….במעיים. לכן חשוב לשלב בתפריט היומי יוגורט פרוביוטי.

● דגים- דגי ים צפוני כמו טונה, סלמון ועוד, מכילים ריכוז גבוה של חומצת שומן אומגה 3 שבין יתר תפקידייה, חיונית לפעילות מערכת החיסון.

● אספקת ויטמין D- החיוני לתפקוד מערכת החיסון ומונע דלקות וזיהומים. מחסור בויטמין D עלול לחשוף את הילד לרגישות למחלות. יש לשלב בתפריט מזונות העשירים בויטמין D כמו מוצרי חלב (במיוחד אלו המועשרים בויטמין D ), דגים ובאמצעות חשיפה מבוקרת לשמש- בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות אחר הצהריים המאוחרות.

● שינה מספקת- חיונית לתפקוד תקין של מערכת החיסון. מניעת שינה יכולה לגרום לילדים להיות רגישים יותר להידבקות במחלות ויראליות וחיידקיות . חוסר שינה תורם לצמצום תאי הרג טבעיים, הנשק של מערכת החיסון המותקפת ע"י חיידקים . כמה שעות שינה ילדים צריכים? יילוד עשוי להזדקק עד 18 שעות, פעוטות דורשים 12 עד 13 שעות, וילדים בגיל הגן צריכים כ 10 שעות.

● הנקה. הקולוסטרום, חלב צהוב- "premilk" שזורם מן השדיים במהלך הימים הראשונים לאחר הלידה, עשיר במיוחד בנוגדנים הנלחמים בוירוסים ובחיידקים. חלב אם מכיל נוגדנים ותאי דם לבנים המגנים על התינוק מפני דלקות אוזניים, אלרגיות, שלשולים, דלקת ריאות, דלקת קרום המוח, זיהומים בדרכי השתן, ותסמונת מוות בעריסה- בתחילת החיים אך גם בתקופה המאוחרת של החיים.

● פעילות גופנית. מחקרים מראים כי פעילות גופנית מגדילה את מספר התאים של מערכת החיסון. על מנת להגביר מוטיבציה לפעילות יש לשמש לילדים למודל פעיל אך גם לאמץ פעילות משפחתית של כייף כמו: רכיבה אופניים על סוסים, טיולים, רולרבליידס, כדורסל וטניס.

● יש לעודד את הילדים לשמור על היגיינה, על מנת להפחית לחץ על מערכת החיסון, שלא תהיה עסוקה בדברים אחרים שיחלישו אותה בזמן שאמורה להגן מפני וירוסים וחיידקים וכמו כן כדי למנוע הידבקות בהם. ודאו כי הילדים רוחצים את ידיהם לעתים קרובות – ועם סבון. יש לשים לב במיוחד להיגיינה שלהם לפני ואחרי כל ארוחה ואחרי המשחק בחוץ, טיפול חיות מחמד, קינוח האף, השימוש בשירותים, ובכניסה הביתה מבית הספר, החלפת מברשת שיניים לאחר מחלה, ולאחר זמן רב של שימוש.

● יש להימנע מחשיפת הילדים לעישון פאסיבי. עשן סיגריות מכיל יותר מ -4,000 רעלים, שרובם יכולים לגרות או להרוג תאים חיסוניים בגוף. ילדים רגישים יותר ממבוגרים להשפעות המזיקות של עישון פסיבי, כי הם נושמים בקצב מהיר; מערכת הטיהור הטבעית של ילד היא גם פחות מפותחת. עישון פסיבי מעלה את הסיכון של הילד למוות בעריסה, ברונכיטיס, דלקות אוזניים, ואסטמה.

אין צורך בתוספי תזונה המכילים ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא וחומצות שומן מכל סוג שהוא. כאשר התזונה מגוונת ובריאה, היא מכילה את כל צרכי הילד, ואין צורך בתיסוף. תזונה בריאה לא ניתנת באמצעות קפסולות מרוכזות אלא בסביבת מזון טבעית. לעיתים, תוסף כזה או אחר יכול להזיק, במיוחד בקרב ילדים הרגישים להשפעות מכל סוג ומצויים בתקופה מואצת של גדילה וחלוקת תאים. כמו כן בקרה ילדים לא נעשו הרבה מחקרי בטיחות לגבי התוספים ולכן על מנת לשמור על זהירות מונעת, יש להימנע מכך ולהתבסס ולהשקיע בתזונה נכונה.

החומר מוגש ע"י ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרפאות כללית. ובאדיבות אתר ’שטורעם’

מערכת האתר

השאירו תגובה